Herman nap

Hagyományos Herman Nap a Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolában

 

„Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is.” Antoine de Saint- Exupéry gondolata indította el ebben a tanévben a hagyományos Herman pályázatot. Az idei téma a papír volt: újrahasznosítás, történet, készítés, megtakarítás volt a kiírásban.

Idén 8. alkalommal rendeztük meg iskolánk névadójának emléknapját február 27-én. Elsőként az első emeleten lévő Herman Ottó domborművet koszorúztuk meg. Az ünnepélyes hangulatról a 4.b osztály műsora gondoskodott, melyben versek, hegedűszó és marimba hangzott fel.

A zeneiskolában folytatódott ünneplésen Ágni Dóra intézményvezető köszöntője után, dr Illés Zoltán egyetemi tanár mutatta be gyermek közelién névadónk életét, tevékenységeit, örökségét. Bognár Gáborné , Marcsi néni színes összeállításban mutatta be az év madarát az erdei fülesbaglyot és az év fáját a tatár juhart tanulóinknak. Ezek után hirdettük ki a pályázat eredményeit. Győzteseink egy jutalomkiránduláson vehetnek részt május 29-én.

Gratulálunk minden résztvevő tanulónak, hiszen tevékenységükkel nagyon sok, értékes munkát hoztak létre. PPT, kisfilm, plakát, használati tárgy, könyv, képregény, páncél, ruha, ékszer… készült. Iskolánk földszinti folyosóján meg lehet tekinteni a tárgyakból összeállított kiállítást.

A 10 órától kezdődő projektnapunk előadásai a fenntarthatósághoz kapcsolódtak. Tanulóink érdeklődésük alapján következő előadások közül kettőn vehettek részt:

A papírhegyen is túl – élménypedagógiai foglalkozás a papírral kapcsolatban, a NÉBIH-től Mumusok a konyhában, Hasznos tanácsok a környezettudatossághoz, A papír szelektív gyűjtése és az újrapapír készítése, A szél fúj, a nap süt …(megújuló energiaforrások), Szarvasok földjén – természetfotós előadása, Magyarország kétéltűi és hüllői, Keresztes barátunk, a vipera, Közeli helyeken, Albán hegyeken békamentés, Hozd ki magadból a legtöbbet! – bajnok a gondolkodásban, bajnok a sportban, Madárfütty, Origami az űrben!, Ezt sasold!, Rokonaink végveszélyben, Hella kutyus – felelős kutyatartás, Környezettudatos. Környezettudatos?

A címek, a képek magukért beszélnek. Élmény volt a mai nap tanárnak, diáknak egyaránt. Jövőre folytatjuk!

Molnárné Spisák Ágnes