ISKOLAORVOS-HPV

Tisztelt Szülők!

A méhnyakrák megelőzésére szolgáló humán papillomavírus ( a továbbiakban HPV) elleni védőoltás a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően a Nemzeti Immunizációs Program része, amelyet az általános iskola VII. osztályába járó, 12. életévüket betöltött leányok számára a szülők térítésmentesen igényelhetnek.

A program célja a méhnyakrák okozta megbetegedések csökkentése.

A  HPV vírus a bőr, a szájüreg, a végbélnyílás és a nemi szervek hámrétegében szaporodik. Leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra.

 A HPV a szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik, hasonlóan a herpeszhez, a Hepatitis B vírushoz és az AIDS-betegséget okozó HIV-hez.

A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú, de igen makacs elváltozások és gyakran visszatérnek.

A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képesek okozni. A szexuális életet élő nők kb. 80 %-a átesik a nemi szerveket érintő HPV- fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV- fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban 15-24 éves kor között következik be. A HPV- fertőzések 90 %-a az immunrendszer segítségével magától meggyógyul.

 A fertőzöttek kb. 10 %-ánál azonban tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A méhnyakrákok 70 %-ának kialakulásáért a HPV két típusa (16-as és 18-as típus) a felelős.

Az oltás védelmet nyújt a magas kockázatú HPV típusok okozta méhnyakrák, méhnyakrák- megelőző állapot és perzisztáló (azaz tartósan fennálló) fertőzés ellen.

 Az oltóanyag megelőzésre szolgál, így a már kialakult betegséget nem gyógyítja.

A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a leányok 9-15 éves korban részesülnek védőoltásban, mert ebben az életkorban a legmagasabb az immunválasz.

A védőoltáshoz a HPV vírus 9 típusa (6-os, 11-es,16-os,18-as,

31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott betegségek elleni, GARDASIL 9 elnevezésű vakcinát biztosítjuk.

Tekintettel arra, hogy az oltás önkéntes, a szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy igényli-e a védőoltást.

Mellékelten megküldöm a szülői beleegyező nyilatkozatot elektronikus formában.

A személyes adatokkal kitöltött és aláírt-nyilatkozatot 2018. szeptember 11-ig kell visszajuttatni az iskolába.

A térítésmentes HPV elleni védőoltás beadására- 2 részletben iskolai kampányoltás keretében- kerül sor a tanév folyamán ősszel és tavasszal.

Szakmailag indokoltnak tartom, ezért javaslom, hogy az Ön leánya is részesüljön a térítésmentesen biztosított védőoltásban.

Kérem, hogy döntsön Ön is a leánya védelme mellett.

Együttműködését előre is köszönöm!