KÖZÉP-PESTI PEDAGÓGIAI NAPOK

Matematika munkaközösség

A Közép-Pesti Pedagógiai Napok keretében munkaközösségünk két programot is szervezett iskolánkban, a Herman Ottó Általános Iskolában.

Az egyik előadás a Learningapps, a Plickers és a Kahoot digitális programok gyakorlati alkalmazása volt. A program sikeres lebonyolítása érdekében megkértük a résztvevőket, hogy hozzák magukkal digitális eszközeiket, laptopjukat, tabletüket vagy okostelefonjukat. Iskolánk 13 tabletet tudott biztosítani. Kádár Rita kolléganőnk, az Eötvös József Általános Iskola matematikatanára a Learningapps programról adott teljeskörű, gyakorlati ismertetést. Először bemutatta a diákok felületéről való hozzáférést, majd megnéztük a tanári oldalról való regisztrációt, belépést, a feladatokban a tájékozódási, szűrési lehetőségeket, az osztálycsoportok létrehozásának mikéntjét, a tankockák gyártásának módszerét. Adámy-Nacsák Márta, a Gárdonyi Géza Általános Iskola matematikaszakos tanára a Plickers programot mutatta be nekünk. Ez egy QR kód alapján működő program, előnye, hogy a gyerekeknek nincs szükség az órán okos eszköz használatára. Csallóköziné Baranyi Zsuzsa a Kahoot programot ismertette, ez egy órai, csapatmunkára is alkalmas pörgős, izgalmas alkalmazás.

Az előadásra sokan jelentkeztek. A visszajelzések alapján a résztvevők sok hasznos új információt, ötletet meríthettek a különböző programok ismertetése során, amit a későbbiekben tudnak alkalmazni óráikon. Kerületünk tanárai igen nyitottak az új lehetőségekre, tanulásra.

A másik előadást Nagy Norbert matematika szakos kolléga, a XIV. kerületi Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola tanára tartotta. Ő a nyolcadikos tanulói részére a pi-ről készített egy átfogó PPT-t, melyet közkinccsé tett. Bemutatóját egy kis történeti áttekintéssel kezdte, ezután megtudhattuk, hogy a pi nap március 14-én, 1:59-kor kezdődik igazán, mert a számjegyekből ez következik: 3,14159, hogy Einstein 1879-ben a pi napján született. Érdekességként megmutatta, hogyan rejtheti egy vers a pí számjegyeit, hogyan értelmezzük, mint zenemű és hogyan jelenik meg a filmekben. Egy francia divattervező Givenchy reklám egy olyan illatot reklámoz, ami az intelligens ember vonzerejét fejezi ki, és ezért Pi-nek hívják a márkát. Ennél a résznél még a parfümből is kaptunk illatmintát. A program végén egy kötetlen beszélgetés alakult ki, körbejárva a pi fogalmát.

Nagy Norbert előadását szemléletesen, kellő humorral fűszerezve adta elő és ami még igen hasznos volt, hogy az előadás végén felajánlotta PPT bemutatóját az összes résztvevőnek, ami a tanítás során kiválóan alkalmazható.

Köszönöm kollégáim tartalmas, precíz, érdekes, gondolatébresztő előadásait. Úgy gondolom, akik ezeket a programokat választották, egy színvonalas, izgalmas délelőttöt tölthettek nálunk.

Csallóköziné Baranyi Zsuzsa

matematika tantárgygondozó